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Title
Analyse der allergischen Reaktivität auf Granatapfel und Himbeere
Additional Titles
Analysis of allergic reactivity to pomegranate and raspberry
AuthorAltenriederer, Daniela
Thesis advisorTschandl, Margarete
Published2012
Date of SubmissionJune 2012
LanguageGerman
Document typeBachelor Thesis
Keywords (DE)Nahrungsmittelallergie / nonspecific lipid transfer proteins / Granatapfel / Himbeere / Inhibitions ELISA / Westernblot
Keywords (EN)food allergy / nonspecific lipid transfer proteins / pomegrante / raspberry / inhibition ELISA / Westernblot
Restriction-Information
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Classification
Abstract (German)

Diese Arbeit beschäftigt sich mit dem Nachweis von nonspecific lipid transfer proteins (ns-LTPs) in Granatapfel und Himbeere. Ns-LTPs sind verantwortlich für Nahrungsmittelallergien mit zum Teil schweren Komplikationen bis hin zum anaphylaktischen Schock.

Ebensolche Symptome wurden von einer Patientin nach Verzehr von Granatapfel und Himbeeren beschrieben. Weiters wurden bei der Patientin IgE-Antikörper auf rekombinantes Pru p 3, dem ns-LTP aus Pfirsich, nachgewiesen. Diese Umstände deuten auf eine mögliche Reaktion gegen ns-LTPs in Granatapfel und Himbeere hin.

Nach Herstellung eines Granatapfel- und Himbeerextrakts wurden die Gesamtproteinkonzentration und der Endotoxingehalt bestimmt. Zur Analyse des Proteinmusters der Extrakte wurde eine Sodium Dodecyl Sulfat – Polyacrylamidgelelektrophorese (SDS-PAGE) durchgeführt, in der die Proteine ihrer Größe nach aufgetrennt und anschließend mit Coomassie Brilliant Blue und Silbernitrat gefärbt wurden. Mittels Inhibitions – enzyme linked immunosorbent assay (ELISA) und Westernblot wurde untersucht, ob im Patientenserum IgE-Antikörper gegen ns-LTPs in den Fruchtextrakten vorhanden sind.

Entgegen dem dringenden Verdacht auf eine Allergie gegen ns-LTPs in Granatapfel und Himbeere aufgrund der schweren Symptome der Patientin und der Bestätigung durch einen Inhibitions-ELISA konnten im Patientenserum keine IgE-Antikörper gegen ns-LTPs in diesen Früchten nachgewiesen werden.

Abstract (English)

This thesis deals with the detection of nonspecific lipid transfer proteins (ns-LTPs) in pomegranate and raspberries. Ns-LTPs can induce food allergies with severe systemic reactions like anaphylaxis.

A patient reported such symptoms after consumption of pomegranate and raspberries. IgE-antibodies against recombinant Pru p 3, ns-LTP of peach, were detected. These circumstances suggest a possible allergic reaction against ns-LTPs in these fruits.

After production of pomegranate and raspberry extracts the concentration of proteins and the amount of endotoxine were measured. To analyse the protein pattern of the extracts a Sodium Dodecyl Sulfate – Polyacrylamidgelelectrophoresis (SDS-PAGE) was conducted. There proteins were separated according to their size and stained with Coomassie Brilliant Blue and Silver nitrate. After that an inhibition-enzyme linked immunosorbent assay (ELISA) and a Western blot should show whether the patient possesses IgE-antibodies against ns-LTPs in these fruits or not.

Despite the strong suspicion that the patient reacts to ns-LTPs in pomegranate and raspberry because of her severe symptoms and confirmation by an inhibition-ELISA, IgE-antibodies against ns-LTPs in these fruits couldn’t be detected in the patient’s serum.