Bibliographic Metadata

Title
Dokumentenerstellung zur standardisierten Erfassung von Teilprozessen im Gärungstechnischen Labor der FH Campus Wien
Additional Titles
Preparation of files for standardised documentation of subprocesses in the Zymotechnical Laboratory of the University of Applied Sciences
AuthorHocke, Leopold
Thesis advisorMaurer, Michael
Published2013
Date of SubmissionOctober 2013
LanguageGerman
Document typeBachelor Thesis
Keywords (DE)Fermentation / R&I / MBR Master Batch Record / SOP / SMF Site Master File / Bier / Essig / Gärungstechnik / Raumbeschreibung / Braueule / obergärig / untergärig / Bittereinheiten / EBC
Keywords (EN)Fermentation / P&ID / MBR Master Batch Record / SOP Standard Operating Procedure / SMF Site Master File / beer / vinegar / Zymotechnical Laboratory / bitter units / bottom-fermented beer
Restriction-Information
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Classification
Abstract (German)

Im Rahmen der Bachelorarbeit II an der FH Campus Wien sollen Teilprozesse der Tätigkeiten im Gärungstechnischen Labor beschrieben werden. Zur Bestimmung der Bittereinheiten soll eine SOP erstellt werden, sowie eine Herstellungsvorschrift zur Dokumentation des Brauvorganges. Weiters wurde das Kapitel „Raumbeschreibung“ eines Site Master Files herausgelöst und in englischer Sprache ausgearbeitet um die Produktionsräumlichkeiten zu beschreiben. Das angefertigte R&I-Schema soll die einzelnen Zusammenhänge der Braustation Brumas BrauEule II Pro veranschaulichen. Zielsetzung dieser Arbeit ist es, für das Gärungstechnische Labor Standardformulare zu erstellen die im praktischen Gebrauch Verwendung finden können.

Abstract (English)

This Bachelor Thesis describes the subprocesses of the Zymotechnical Laboratory of the Universtiy of Applied Sciences (FH Campus Wien). In order to determine the bitter units, a standard operating procedure (SOP) has to be prepared. A manufacturing instruction is also needed to document the brewing process. The chapter “Room Description” is done in English. In this chapter the production area is being described. The piping and instrumentation diagram/drawing (P&ID) is a diagram which shows how the brewing system Brumas BrauEule II PRO works. The aim of this Bachelor thesis is to prepare standard forms for the Zymotechnical Laboratory.