Bibliographic Metadata

Title
Wie werden die Ernährungsgewohnheiten aus der Sicht der Bewohner*innen am Schöpfwerk durch die Lebensmittel-Infrastruktur beeinflusst?
Additional Titles
How are the dietary habits of residents at 'Schöpfwerk' influenced by the food infrastucture?
AuthorSchicker, Gerhard
Thesis advisorHofer, Manuela
Published2017
Date of SubmissionMarch 2017
LanguageGerman
Document typeBachelor Thesis
Keywords (DE)Bassena / Einkaufen / Einkaufskriterien / Ernährung / Ernährungsgewohnheiten / Gemeindebau / Gemeinwesenarbeit / Lebensmittelinfrastruktur / Schöpfwerk
Keywords (EN)Bassena / purchases / purchase criteria / nutrition / dietary habits / community construction / community work / food infrastructure / Schöpfwerk
Restriction-Information
 _
Classification
Abstract (German)

Diese Arbeit ist das Ergebnis der Forschungswerkstatt „Lebensrealitäten und Interventionsmöglichkeiten im Gemeindebau - Soziale Arbeit zwischen Lebenswelt- und Sozialraumperspektiven“ zum Thema „Wie werden die Ernährungsgewohnheiten aus der Sicht der Bewohner*innen am Schöpfwerk durch die Lebensmittel-Infrastruktur beeinflusst?“. Sie besteht aus einem theoretischen Teil, in dem neben der Gemeinwesenarbeit und der Infrastruktur am Schöpfwerk auch die Bedeutung der Ernährung für den Menschen sowie Ernährungs- und Einkaufskriterien erwähnt werden. Die qualitative Forschung fand im Rahmen von Interviews mit Schöpfwerkbewohner*innen statt, welche mithilfe eines Leitfadens zu den Themen Ernährung, Einkaufsmöglichkeiten, Bassena und Zufriedenheit mit der gegebenen Infrastruktur befragt wurden. Die Erkenntnisse daraus befinden sich im empirischen Teil dieser Arbeit. Im Anschluss daran ist auch eine Projektskizze zu finden, welche Aspekte von Foodcoops beinhaltet und als Erweiterung und Verbesserung der Lebensmittelversorgung für etwaige Missstände in der Gemeindebausiedlung im 12. Wiener Gemeindebezirk gesehen werden kann

Abstract (English)

This work is the result of the research workshop "Living Realities and Intervention Possibilities in Community Construction - Social Work between Lifeworld- and Social Space Perspectives" on the topic "How are the dietary habits of the view of residents at ‘Schöpfwerk’ influenced by the food infrastructure?" It consists of a theoretical part, in which apart from community work, the infrastructure at the ‘Schöpfwerk’, the importance of nutrition for humans as well as nutrition- and purchasing criteria are mentioned. The qualitative research took place in the context of interviews with occupants who were interviewed with a guide on the topics of nutrition, shopping facilities, ‘Bassena’ and satisfaction with the given infrastructure. The results of this work are found in the empirical part of this paper. They are followed by a project sketch, which includes aspects of FoodCoops and can be seen as a possible extension and improvement of the food supply for possible shortcomings in the council housing settlement in the 12th district of Vienna.