Bibliographic Metadata

Title
Ernährungsverständnis gesunder Erwachsener in Wien : Wie definieren gesunde Erwachsene in Wien eine gesunde Ernährung?
Additional Titles
Understanding of a healthy nutrition in healthy adults in Vienna How do healthy adults in Vienna define a healthy nutrition?
AuthorWastyn, Annika
Thesis advisorVisontai, Sonja
Published2018
Date of SubmissionJune 2018
LanguageGerman
Document typeBachelor Thesis
Keywords (DE)Dietary guideline / Dietary reference values / Vegan / Vegetarian / Vitamin B12
Keywords (EN)Dietary guideline / Dietary reference values / Vegan / Vegetarian / Vitamin B12
Restriction-Information
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Classification
Abstract (German)

Ziel der vorliegenden Bachelorarbeit war das Erörtern des Verständnisses einer gesunden Ernährung der Wiener Bevölkerung. Hierfür wurden 15 gesunde, Wiener Erwachsene interviewt. Die gewonnen Aussagen wurden mittels der qualitativen Inhaltsanalyse nach Mayring ausgewertet und anschließend interpretiert.

Als theoretischer Hintergrund wurde die Bedeutung von Ernährungsprävention in Österreich samt einigen getroffene Maßnahmen in diesem Gebiet behandelt; sowie nationale Empfehlungen für eine gesunde Ernährung mit ihrem wissenschaftlichen Hintergrund im Vergleich zur tatsächlichen Ernährungssituation in Österreich. Aus den gewonnenen Erkenntnissen lassen sich mögliche Ansatzpunkte für ernährungspräventive Maßnahmen ziehen.

Abstract (English)

Aim of this bachelor thesis was the analyzing of the understanding of a healthy nutrition in Viennese adults. For this purpose, 15 healthy Viennese adults got interviewed on their opinion about a healthy nutrition. The results of the interviews got evaluated via the qualitative content analysis according to Mayring, and furthermore interpreted and discussed.

As theoretical background, the meaning of the prevention of nutrition-associated health issues in Austria - further describing some related political actions - was described. In addition, this thesis highlighted national recommendations for a healthy nutrition with their scientific background in contrast to the actual nutritional state of the Austrian population. The outcoming findings of this thesis may be used for the development of nutrition-associated prophyactic measures.