Bibliographic Metadata

Title
Steigerung des Ernährungswissens Erwachsener über gesunde Ernährung durch Abhalten eines einmaligen Ernährungsworkshops
Additional Titles
Improving the knowledge in adults about healthy nutrition through holding a one-off workshop about nutrition
AuthorWastyn, Annika
Thesis advisorVisontai, Sonja
Published2018
Date of SubmissionSeptember 2018
LanguageGerman
Document typeBachelor Thesis
Keywords (DE)Diätologie / Gesunde Ernährung / Erwachsene / Ernährungsworkshop / Ernährungsprävention
Keywords (EN)Dietetics / Healthy nutrition / Adults / Nutrition workshop / Nutritional prevention
Restriction-Information
 _
Classification
Abstract (German)

Ziel der vorliegenden Bachelorarbeit ist das Evaluieren des Wissenszuwachses erwachsener Personen nach Teilnahme an einem Workshop über gesunde Ernährung mit einem Schwerpunkt auf Ballaststoffen, um den Nutzen und die Effizienz einmaliger ernährungspräventiver Maßnahmen zu messen und zu diskutieren. Grundlagen der Inhalte des Workshops sind neben den evidenzbasierten Ausarbeitungen über gesunde Ernährung aus der Bachelorarbeit

1 Grundzüge der Ernährungslehre der Makronährstoffe und Flüssigkeit, die in dieser Arbeit beschrieben werden. Als theoretischer Hintergrund werden didaktische Elemente zur Workshop-Gestaltung beschrieben und Lernziele festgelegt. Anhand dieser wird ein Fragebogen als Analyseinstrument entwickelt; die Ergebnisse der Fragebogen-Auswertung werden präsentiert und in Bezug auf die Forschungsfrage diskutiert, anschließend wird ein Ausblick gegeben.

Abstract (English)

The aim of this bachelor thesis is the evaluation of the improvement of knowledge in adults after participating in a workshop about healthy nutrition with a focus on dietary fibre. Thereby the benefit and efficiency of one-off nutritional-preventative methods shall be measured and discussed. The backgrounds of the content of the workshop are based - next to the evidence-based elaborations about healthy nutrition in bachelor thesis 1 - on main features of the dietetics of macronutrients and fluid, which are described in this thesis. In addition this thesis describes didactical elements needed for creating a workshop and defining learning targets. Based on these learning targets, a questionnaire will be developed as an analysis tool in order to evaluate the improvement of knowledge. The results of the questionnaire will be presented and discussed in reference to the research question. Lastly, a forecast will be given.